Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Декларация на общински съвет – Видин

05.04.2011 · Posted in Новини

Декларация на общински съвет Видин

Декларация на общински съвет Видин

През последните години за град Видин и общината най-точната и вярна констатация е, че това е най-бедният град, в най-бедния Северозападен район, в най-бедната държава – членка на Европейския съюз.
Град с непрекъснато влошаване на икономическото, социално и демографско състояние.
Видин се топи. Младите хора, специалистите, хората с престижни професии си тръгват от родния град с еднопосочен билет. Заедно с родителите тръгват и децата.
Безработицата е голяма, населението застарява, липсват условия за продължаване на образованието след средното, за спорт и развитие на младото поколение. Очертава се безнадеждно и тъжно бъдеще на града с богато историческо минало, култура, традиции, който бе един истински европейски град, с европейски манталитет на своите граждани, много преди България да влезе в европейското семейство.
Очаквахме от Правителството да провежда политика за излизане от това незавидно положение, политика за
спиране на негативните процеси. Очаквахме едно по-добро бъдеще, очаквахме да има висше учебно заведение, подобра инфраструктура, а защо не и магистрала до Видин.
Вместо това, необяснимо за нас, Митница Видин се закри (митница на три граници!!!), изнесоха се ръководствата на поделенията на държавните структури – Инспекция по труда, Бюро по труда, НАП, Лаборатория по храните, РДНСК. С това проблемите на града и общината продължиха да се задълбочават. Тъй като Видин представлява 60% от цялата област, то от развитието и състоянието на областния град зависи и развитието на областта.
Особено сме разтревожени от достигащата до нас информация за намерението на Правителството да продължи с изнасянето и на: РИОСВ, Напоителни системи, Агенция по храните и др.
Недоумяваме защо един град Лом става по-привлекателен за живеене от Видин и по организиран център за
Правителството.
Загрижени за бъдещето на нашия град, на нашата община, не одобряваме такава политика. Настояваме не само да не се изнасят, но и отново да бъдат върнати ръководствата на горепосочените държавни поделения. Специалистите, работещи в тях, вместо да бъдат транспортирани всеки ден до работните им места в други градове, да работят и живеят във Видин.
Декларирайки несъгласието и недоволството от досега водената политика към града и региона ни, настояваме:

Видин е град от Република България. Не годискриминирайте! Ние също сме граждани на тази държава и искаме да продължим да живеем заедно с нашите деца в родния си град с всичките необходими условия за един достоен живот.
Апелираме за нова политика, ново отношение, насочено към промяна на съществуващото състояние. С меха-
низмите на държавата и чрез насочване на държавни средства, да се създадат предпоставки за привличане на инвестиции за подобряване на социално-икономическото положение на Видин, общината и гражданите,
живеещи в нея, за разширяване и развитие на бизнеса, туризма и културните институти.
С много вяра и надежда очакваме Вашия подходящ отговор и политика, необходима за развитието на Видин и
Видинска община.
От името на
ОбС- Видин
28.04.2011 г

в.НИЕ 2-4 май 2011г. брой 34


2 Responses to “Декларация на общински съвет – Видин”

  1. ivailo казва:

    спахте ли до сега бе дудуци ?

  2. 187 казва:

    вие (неуважително и с малка буква) шегувате ли се?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.