Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Във Видин слънцето изгрява от север

04.26.2011 · Posted in Новини

Баба Вида

Баба Вида

Това е една от прекрасните аномалии, с които старопрестолният град остава завинаги в сърцето на всеки странник, стигнал до  най-северозападния български град.

Отклонението от закономерността идва от това, че Видин естествено е полегнал край големия завой на величествения Дунав. А това е единствената река, която тече от запад на изток. Оттук и илюзията за различния слънчев изгрев.
Объркване за туристите предизвикват и трите религии, които тук намират подслон. Сред вековните дървета на прочутата крайдунавска градина се въздига величествено, макар и полуразрушена, видинската синагога. А само 200-300 метра по-надолу на същата улица една срещу друга са разположени светата митрополия и джамията на Осман Пазвантооглу.
Някога градът е бил държава в държавата. За да подчертае независимостта си от Високата порта,

жл.Гара Видин

жл.Гара Видин

Пазвантооглу поставя сърце вместо полумесец на върха на джамията. Легендата разказва, че го е сторил, воден от гласа на сърцето си, защото бил безумно влюбен в красива българка.
В центъра на Видин се издига и вторият по големина християнски храм на Балканите. Той носи името Свети Димитър, който е и духовен покровител на дунавския град. Под неговия купол могат да се видят  уникалните за българската живопис изображения на Левски, Ботев, Каравелов и Раковски като светци.

Паметникът на скърбящия воин

Паметникът на скърбящия воин

Урок по човечност е  Паметникът на скърбящия воин, издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската освободителна война. Наместо ликуващ победител, той изобразява свел глава в покруса от братоубийствената битка воин.
Видин е и сред малкото български градове с жп гара , разположена  напречно на коловозите. Внушителната й архитектура оставя едно несравнимо чувство за начало и край. За началото, което може да е край, а краят – поредното ново начало.
Пример за това е единственият запазен у нас средновековен замък “Баба Вида” . Крепостта е щит на селището  през средновековието, а днес притегателен обект за туристите.

desant.net


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.