Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Видин града на смъртта …

04.05.2011 · Posted in Новини

Видин града на смъртта ...

Видин града на смъртта ...

Къде вилнее онази с косата

Докато едни обикаляха по домовете да допреброят гражданите и селяните на България, други навестиха гробищата и внимателно минаха с молив през числата на статистиците. За да броят не живите, а мъртвите.

Какво установиха.

Оказа се, че гражданката с косата си има регионални пристрастия. На нея най-много й харесва да върлува из Северозападна България, всъщност по-конкретно във Видин и видинските села. За последните 10 г. Видин е неизменно начело на черната статистика.

Докато в този район умират най-много хора, в Кърджали, Благоевград и Смолян те са най-малко, сочат данните на Националния статистически институт.

Проверка в погребалните бюра на Видин и Кърджали установи, че във Видин погребват средно по 4-ма на ден, в Кърджали дневно се пада по един покойник. Всъщност, за да сме точни, “по 1-1,5 покойници на ден”, както е изчислила директорката на обредния дом Моника Атанасова.

Освен този факт преброителите на мъртвите забелязаха, че най-висока смъртност е имало през Жан-Виденовите години (1994-1996) и две години след това.

ЕЛИЗАБЕТ РАДКОВА, ПИЕР ПЕТРОВ

ЕКСПЕРТИТЕ: Спазват старите традиции, затова живеят по-дълго

Какво е обяснението на картата на смъртта?

Видин е обезлюден район със застаряващо население, а в Кърджали раждаемостта е доста по-висока. Това е всичко, което можем да заключим статистически, казва Красимира Кръстева, началник на сектор “Статистика на населението и демографските процеси”.

Статистиката обаче показва и друго – че докато в първия град средната смъртност е 72,17 г., във втория тя е 74,5 г. Тоест в Кърджали не само се раждат повече деца (за последните 10 г. тенденцията е тя да расте, докато във Видин цифрата на новородените си остава малко или много стабилна), но и хората умират по-стари. Основна причина за смъртността в цялата страна са заболяванията на кръвоносните съдове – инфаркт и инсулт. А това е съвсем пряко свързано със стреса, затлъстяването и неприродосъобразния начин на живот, обяснява д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на многопрофилната болница “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

В този смисъл се изказа и шефът на обредния дом във Видин Стоян Костов. Най-често младият покойник е дебел, казва човекът, през чиято служба минават всички покойници в града и околните села.

Видинската ясновидка Богдана заяви почти същото. “Не се спазват старите традиции и добродетели. Нередовният живот, пиянството и наркоманията скъсяват живота на видинчани”, обясни тя. (24часа)

В града на смъртта вода блика от гроба

В града на смъртта – Видин, има проблем с новите гробища. Те са на място, където преди години е расла 3-метрова царевица. Земята е плодородна, но твърде влажна, за да поеме надеждно в недрата си над 500-те души, които всяка година си отиват. При пролетното топене алеите потъват във вода, а видинчани не могат да преджапат, за да достигнат до гробовете на близките си. Подпочвените води се процеждат през погребаните тела и бликат над земята.

Странен обичай във връзка със смъртта няма, казват от ОП “Обреден дом”. Но ако в семейството починат двама души един след друг, при погребението на втория се коли петел и се хвърля в гроба върху ковчега. За да не вземе онази с косата и трети, както е в поверието.

Причината Видин да е градът с най-висока смъртност едва ли е в някой завод отровител. В региона почти няма запазено производство. Заради безработицата младите бягат към по-големите градове или в чужбина. Останали са само възрастни, които, като им дойде времето, си заминават.

През 2006 г. хората над 60-годишна възраст са били 31,2 на сто, а през 2009 г. те вече са 32,6 на сто. Селата с най-висока смъртност в общината през 2010 г. са Въртоп и Гайтанци. “Нормално е в село със стотина жители на средна възраст над 70 г. да има висока смъртност”, коментира секретарят на община Видин Иванела Андреева.

Друго споделят от единствения погребален дом във Видин: “Напоследък все повече млади хора си отиват – 40-50-годишни.”

Лекарите от районната здравна инспекция си обясняват високата смъртност с това, че стандартът на живот в този край е по-нисък, а липсата напари води до неправилно хранене и живот в постоянен стрес.

Около 40 сватби и 40 погребения извършват свещениците в катедралния храм във Видин за година. “Видинчани рядко ни търсят, за да опяват покойниците си. Такава е културата тук”, казва архимандрит Поликарп, председател на църковното настоятелство в града.

В момента в общината няма и нито един жив столетник, след като баба Перка Цанкова почина, преди да направи 101 г.

ВАНЯ СТАВРЕВА, ЕЛИЗАБЕТ РАДКОВА, ПИЕР ПЕТРОВ

100 000 некролога годишно гният из Видин

Хиляди очи на мъртъвци гледат от дървета, стълбове и фасади на всяка крачка във Видин. От снимките на некролозите те се впиват в минувачите и за нормалните хора това е грозно и депресиращо, а за чужденците – необяснимо и странно.

Безразборното разлепване на жалейки, скръбни вести и възпоменания накара кмета Румен Видов да реагира остро и обяви пред съгражданите си, че ще сложи край на тази практика, защото Видин е заприличал на град на мъртвите.

“Ефектът от некролозите е ясен – грозни фасади, грозен град и недобро впечатление на туристите, които не са свикнали с подобна картина. Това е недопустимо за един туристически град като нашия”, обяснява градоначалникът.

Недоумението на чужденците, които всяко лято идват във Видин с круизи по Дунав, поставят екскурзоводите в неловкото положение да обясняват, че това не са издирвани от полицията, а починали.

После следват неизменните въпроси защо тези съобщения за смърт висят по стените и дърветата за разлика от традицията в някои западни страни, където това става във вестник или на специални табла пред черквите и гробищата.

И понеже навиците трудно се променят и некролозите не могат да се забранят, кметът ще търси друго разрешение. Ще се предоставят повече специални места за това, а на нарушителите ще бъдат налагани глоби. Елементарните сметки показват, че всяка година в община Видин умират средно около 1000 души и ако за всеки бъдат отпечатани 20 некролога, броят им става 20 хил. Отделно обаче са десетките хиляди възпоменания и жалейки за 9 дни, 40 дни, 6 месеца, 1 година от смъртта на … и т.н.

Още по-неприятно е, че липсва всякакво уважение към скръбта на другите – некролози се лепят един върху друг, върху снимките рисуват очила, бради и мустаци, а това, което хората не успеят да повредят, го правят дъждът и вятърът, от които листовете хартия заприличват на парцали.

Генезисът на некролозите у нас е от края на XIX век, но тогава те са били обявявани на първите страници на вестниците, поясняват от отдел “Краезнание” на регионалната библиотека “Михалаки Георгиев”. Навремето те са съдържали информация и биографични бележки за починалия, докато сегашните некролози всъщност са посветени на чувствата на живите и са демонстрация, че се зачита паметта на покойника.

ВАНЯ СТАВРЕВА

24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.