Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Видинлии, чувствате ли се по-богати?

04.07.2011 · Posted in Новини

Видинлии, чувствате ли се по-богати?

Видинлии, чувствате ли се по-богати?

Видинлии, чувствате ли се по-богати? Не?! А би трябвало.
Така поне казва националната статистика, според която през последното тримесечие на миналата година средната работна заплата в област Видин е била по-висока от предходното. С цели 19 лв. Едно са числата, а
реалността е друга. Преди няколко дни слушах по един сутрешен блок зам.финансовата министърка, която обясняваше, че нямало значение колко беден се чувства един човек.
Ясно ли ви е – правителството е това, което знае по-добре колко пари “са достатъчни”. Факт е, че средната заплата в област Видин наистина е нараснала – тази тенденция е налице още от 2008 г. Но българинът не е забогатял, а виднлията – съвсем. Но какво ли би могъл да си купи човек с 19 лева – нищо. И означават ли тези данни, че животът във Видин и областта се е подобрил, а хората са се замогнали? Отговорът е НЕ.
Това увеличение на средната работна заплата съвсем не отразява някакво реално подобряване на икономическия климат или на състоянието на пазара на труда. Защото Видинско си остава на последно място по размер на заплащане на труда – не само в региона, но и в цялата страна.
Много сме далеч и от средната работна заплата за страната, която за последното тримесечие на 2010 г. е била в размер на 669 лв. Истинската картина, криеща се зад иначе положителната статистика, е много по-черна.
Средното възнаграждение за труда им, което видинлии са получавали не само през последното тримесечие, но и за цялата изминала година, е най-ниско от цяла България. Но тъй като ние тук трудно бихме могли да се сравняваме със София е интересно да се види каква е ситуацията в съседните ни области Враца и Монтана – тези от нашата черга така да се каже.
В Монтана средното заплащане на труда за последните три месеца на 2010 г. е 519 лв. – т.е. трудът на монтанчани е подобре заплатен, отколкото на видинлии. Във Враца средната работна заплата е най-висока от целия северозападен регион  цели 748 лв., а и ръстът на средните възнаграждения е много по-голям. Докато
във Видинско темпове на нарастване на средните трудови възнаграждения са по-бавни. Зад тези цифри обаче се крият и други, далеч не толкова приятно звучащи статистики.
Като тази за безработицата, която във Видин- ска област е 13,55% и остава над средните нива за страната (9,7%). Истината е, че една от причините за увеличаването на размера на средните заплати в нашия край е пряк резултат от увеличението на безработицата тук. Съкращенията винаги започват не от върха, там, където заплатите са около минималните за страната. Така намаляват заетите, които получават ниски трудови възнаграждения и остават тези с по-високи. А тъй като средната работна заплата включва както най-ниските, така и най-високите възнаграждения, естествено е и нейната стойност да се увеличава с намаляването на хората, получаващи по-ниски заплати.
Тук ще спомена и друга една статистика, която, макар и непряко, има отношение към темата за благосъстоянието не само на видинлии, а и на всички българи – инфлацията. За месец септември
2010 г. спрямо месец декември същата година тя е нараснала с 1,7% – т.е. дори и наистина да е имало някакво реално увеличение на средната работна заплата, растящите цени на стоки и услуги са го изяли.
Чудно ли е тогава, че бизнесът във Видинско изнемогва?
Както и националната икономика, и тази в нашия регион в значителна степен зависи от покупателната способност на населението. А заплатите на видинлии в голямата си част отиват за плащане на ток, вода, телефон. С останалото обикновено се купуват стоки от първа необходимост. Но след като заплатите са недостатъчни (ако въобще ги има) и парите, които попадат в местната икономика, са малко. Получава се един
затворен кръг, защото се оказва, че поради ниската покупателна способност на видинлии и жителите на
региона работодателите не са в състояние да увеличат трудовите възнаграждения на работниците си. Така
същите работници нямат пари за потребление. И кръгът се завърта отново, и отново, и отново…
Българското правителство определи праг на бедност за 2010 г. в размер на 211 лв., но дали някой от управленците ни ще успее да изкарат един месец с толкова пари?
И така, видинлии трябва да се “радват” на “увеличението” на своята средна заплата. Само дето на видинлии им писна да живеят на версия, да се лишават от здравни грижи и постоянно да мислят как ще скърпят бюджета за месеца. И, както върви статистиката, в следващите месеци може би положението ще продължи да се
“подобрява”. Не защото реално заплатите ще растат, а защото безработните ще се увеличават.
По официални данни безработицата във Видинско е над 13%. Но обявените цифри много удобно обхващат само тези, които всеки месец се “подписват за националната статистика” в регионалното Бюро по труда. Мнозина други отдавна са загубили надежда, че от този храст ще изскочи заек и са спрели да полагат подпис всеки месец, само за да им кажат за пореден път, че все още няма работа за тях.
А работа ще има, само ако бизнесът във Видинско се развива. Уви, днес условията за това в града ни никак не са добри.
Теодора Макавеева в.НИЕ 4-6 април 2011г. брой 26


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.