Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Баба Вида е трамплин за министерски кресла

01.21.2012 · Posted in Новини

Земляците Петър Младенов и Димитър Попов се прочуха с култови реплики

Гайдарски се върна край Дунав, но Миков пое щафетата

Видин отдавна се радва на славата на добър трамплин към властта. Новият МВР шеф Михаил Миков е поредното потвърждение на традицията. След 1944 г. дълги години вицепремиер е бил Живко Живков от видинското село Грамада. В правителството е бил и Мишо Мишев от село Бойница. 18 години на поста външен министър изкара друг виден видинчанин – Петър Младенов. Той стига до най-високия връх – става първият президент-председател на страната след 1989 година. Младенов влезе в историята с култовата реплика за танковете, след която сдаде властта.
Друг премиер Димитър Попов, който ще остане за поколенията с апела “За Бога, братя, не купувайте!”, също е с корени във Видинско. Юристът, който оглави преходното правителство, е роден в град Кула.
Първият демократично избран кабинет начело с Филип Димитров също включва в състава си видинчанин. Социалният министър Векил Ванов е роден в крайдунавското село Връв. От крайдунавския град са корените и на рода Сталийски, чиято издънка Александър Сталийски стана военен министър при Ф. Д.
При Жан Виденов двама видинчани стават министри. Д-р Мими Виткова поема здравното министерство, а Димитър Костов – финансите. Единствено Иван Костов пропуска да вземе видинчанин в кабинета си. “Синият валяк” Евгений Бакърджиев обаче лично водеше кампанията на СДС в региона.
Царят повтори “грешката” на Командира в първия вариант на своя кабинет, но накрая се коригира и назначи Нина Чилова за министър на културата и туризма.
Сегашният премиер Сергей Станишев отначало си хареса Радослав Гайдарски за здравен министър. Професорът хирург е роден в близкото до Видин село Градец. Гайдарски е известен с това, че поддържа тесни връзки с родния си край и всеки уикенд прекарва на вилата си в Ново село, откъдето е жена му. През последните години си построи и клиника във Видин.
Роденият в Кула Михаил Миков ще представя Видинско във второто правителство на Сергей Станишев. Миков прекарва всеки понеделник във Видин, тъй като е председател на областния съвет на БСП. Не пропуска да отскочи и до Кула, където живеят родителите му. 80-годишният му баща Райко Миков е пръв фермер в граничния град. Бивш банкер и общинар, той оре сам нивите си, управлява трактор и отглежда 4-5 крави и коне. Майка му Венета Цокова е бивша учителка. Новият министър на вътрешните работи е единственото им дете. Той е роден и израсъл в Кула, напуснал е града едва след завършване на местната гимназия.

standartnews.com


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.