Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Адвокат от Видин заровен набързо, а жена му убита заради имот

02.20.2011 · Posted in Новини
Подсъдимият за убийството Дочо Маринов

Подсъдимият за убийството Дочо Маринов - снимка 24 часа

Жената на бившия съдия във Видинския окръжен съд и впоследствие дългогодишен адвокат Генчо Григоров е била убита заради къща в центъра на Видин.

81-годишната Арсена Цветкова е намерена задушена на 17 ноември 2009 г.

Шест месеца по-рано починал съпругът й. Семейният лекар записал в смъртния акт, че причина за смъртта е сърдечносъдова недостатъчност. Близки на семейството обаче имат съмнения, че и той може да е убит. Затова ще искат ексхумация на трупа му, съобщи адвокат Рени Длъгнекова.

Според Видинската окръжна прокуратура Арсена е била умишлено умъртвена от 65-годишния Дочо Маринов.

Делото срещу него тръгна в окръжния съд. От името на дъщерята на жертвата – Диана, е подаден граждански иск за обезщетение от 100 хил. лв. за неимуществени вреди.

Подсъдимият заяви, че не се признава за виновен, но отказа да дава каквито и да е обяснения. По съвет на защитника си той не коментира обвинението и извън съдебната зала.

“Процесът е скалъпен, ще говорим, след като делото приключи”, каза от негово име адвокат Любен Начев.

Къщата в центъра на Видин, заради която била убита Арсена Григорова.
Къщата в центъра на Видин, заради която била убита Арсена Григорова. снимка 24 часа

Съпругата на подсъдимия Виолета Маринова, която бе единствен свидетел на защитата, не пожела да даде показания. След разпит на част от останалите свидетели тричленният съдебен състав отложи делото за 4 февруари.

Дочо се познавал от години с Генчо Григоров, който му бил адвокат по различни дела. Сближили се до такава степен, че на 30 май 2008 г. вече 83-годишният Григоров решил да му прехвърли къщата си в центъра на Видин срещу издръжка и гледане на него, съпругата му и дъщеря му Диана. Адвокатът имал притеснения, че след като той и жена му се споминат, няма да има кой да се грижи за Диана, която е с тежка умствена изостаналост и олигофрения.

На 16 април 2009 г. Григоров починал и бил погребан, без да минат и 24 часа от смъртта му.

Оттогава започнала и истинската трагедия за вдовицата. Тя многократно се оплаквала пред съседките си, че вместо да се грижи за нея и дъщеря й, Дочо се държи зле с тях и ги изнудва за пари.

На практика комшийката Бояна Здравкова, която живее през няколко къщи, ги хранела, къпела и перяла.

На 16 октомври 2009 г. Арсена подала молба във Видинския районен съд за разваляне на договора с Дочо Маринов за покупко-продажба на къщата им на ул.”Бдин” срещу издръжка и гледане. Тогава обаче станало ясно, че Дочо вече е препродал имота им на трето лице.

Около заведения иск се разбрало и че през целия си живот Диана нямала попечител, въпреки че е умствено изостанала, и майка й подала документи, за да бъде определена за нейна попечителка.

Делото бе насрочено за 4 ноември 2009 г. Два дни преди него обаче вдовицата потърсила помощ в прокуратурата, защото била заплашвана от Дочо да го прекрати. В жалбата си тя описала, че освен физическия и психическия тормоз, на които била подложена, е принуждавана да подписва документи, без да знае какво съдържат, както и да дава различни суми от пенсията си.

На 16 ноември 2009 г. Арсена ходила в кантората на адвокатката си Рени Длъгнекова. Същия ден се видяла и със съседки, които твърдят, че била в добро здраве. На следващия ден сутринта обаче дошла шокиращата вест, че е починала в дома си, докато там бил Дочо Маринов.

Пред полицията тогава той обяснил, че вероятно й е станало лошо и е паднала, защото я намерил на пода. После я влачил до дивана, където я оставил да легне, завил я с одеяло и се обадил на жена си Виолета да извика семейния лекар.

Д-р Георгиев констатирал смъртта, обаче отказал да издаде смъртен акт. Междувременно била извикана полиция, ченгетата направили оглед.

Според разследването във фаталния ден между Арсена и Дочо възникнал скандал заради делото за разваляне на договора за къщата. Мъжът ударил възрастната жена и я съборил на дивана, натиснал я с коляно върху гърдите и запушил носа и устата й, докато издъхне.

Аутопсията установила, че причината за смъртта е механична асфикция чрез притискане на устата и носа – около тях са открити характерни кръвоизливи. Счупени били и три ребра. Липсвали обаче следи от травми от падане при евентуално прилошаване и от влачене на тялото, както твърдял Дочо Маринов.

ДНК експертиза пък установила по ноктите на Дочо следи от биологичен материал от жертвата му.

Според обвинителния акт мотив за престъплението са влошените взаимоотношения на обвиняемия и жертвата заради заведеното от нея дело за разваляне на договора за издръжка и гледане.

Болната дъщеря Диана, на 47 г., в първите няколко дни след смъртта на майка си била при Дочо Маринов и жена му. След като разследването се насочило към версията за убийство обаче, полицията я прибрала и тя била оставена при съседката Бояна Здравкова. По-късно жената била определена за нейн попечител и Диана и в момента живее при нея.

Делото за развалянето на договора за къщата продължава, то се води от името на Диана. Последното заседание във Видинския районен съд беше през ноември, но по него все още няма решение. “Дори и договорът да не бъде развален и къщата да не бъде върната на Диана, аз ще продължа да се грижа за нея и да я гледам у дома”, каза пред “24 часа” попечиталката й Бояна.

Делото срещу Дочо Маринов вече веднъж бе отложено, след като окръжният съдия Илия Илиев си направи отвод, тъй като е бил колега със съпруга на жертвата. Председателят на новия съдебен състав Георги Попиванов обаче не прие искането за отвод, което направи защитата в началото на вчерашното съдебно заседание. “Това дело не е леко и за мен би било най-лесно да си дам отвод. Но обстоятелството, че съпругът на пострадалата е бил магистрат, по никакъв начин няма да повлияе на вътрешното ми убеждение”, обясни Попиванов.

Не бяха приети и исканията за отвод на прокурора Пролетка Велкова и съдебния лекар д-р Анка Иванова, която е изготвила съдебномедицинската експертиза.

Свидетелка: Дочо ми каза, че идва ред на леля Арсенка

“След смъртта на чичо Генчо срещнах Дочо Маринов на улицата и той ми каза, че идва ред на леля Арсенка, а после Диана е лесна.”

Това разказа пред съда свидетелката Боянка Здравкова. Според нея цялата махала знаела, че възрастната жена се страхувала от Дочо и от съпругата му Виолета.

Боянка била съседка на Григорови от 37 г., децата й израснали заедно с болната Диана. Още преди десетина години възрастният Генчо Григоров споделял, че трябва да помисли за бъдещето на болната си дъщеря. След време й казал, че е прехвърлил къщата на Дочо и жена му и те ще ги догледат.

“След смъртта му Дочо не се грижеше добре за Арсенка и Диана, те ходеха раздърпани и вмирисани. Започнах да ги къпя в моята баня, защото Дочо не ми разрешаваше да влизам у тях”, разказа Боянка.

Арсенка се оплаквала, че с Диана гладуват, защото трябва да се хранят само с получаваната една порция от домашния социален патронаж. Боянка започнала да им купува сутрин мляко и хляб. Вечер майката и дъщерята ходели да вечерят при нея и това дразнело Дочо.

Една вечер им занесла храна у тях, но вратата отворил той, блъснал я, станал скандал и се наложило да идва полиция.
24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.